Specifičnosti zamjena spona stabilizatora

Specifičnosti zamjena spona stabilizatora

Donosimo česti primjer iz prakse: prednja spona stabilizatora za VW Sharan 7M8,7M9,7M6 (97-10) / Ford Galaxy / Seat Alhambra (Swag kataloški broj: 50 79 0004 ili OE: 7M3 411 317C)

Uzroci kvara

Na ovom vozilu je spona stabilizatora konstrukcijski izvedena (1) na način da izloženost vanjskim utjecajima ubrzano djeluje na trošenje i učestale kvarove.

Krute čestice soli za posipavanje ceste u kombinaciji s vodom i sitnim kamenčićima sa površine kolnika udaraju u gornju i donju manžetu zgloba spone stabilizatora (2).

Voda i vlaga počinju ulaziti kroz pukotine na zglobovima spone stabilizatora u unutrašnjost (3) i posljedično ispiru mast što dovodi do oksidacije.

Površina kugle zgloba stabilizatora postaje gruba i hrapava i uzrokuje ubrzano trošenje plastičnog sjedišta spone (4) što obično rezultira poznatim „luftom“ uz popratne specifične zvukove.

Rješenje problema

Gumena manžeta (5):

  • Idealna smjesa gume za potrebnu postojanost i što dužu trajnost
  • Idealno oblikovanje kao preduvjet za brtvljenje sustava zgloba u svakom kutu gibanja
  • Brtvene gumene „usne“ na gornjem dinamičnom mjestu brtvljenja
  • Pažljivo testiran materijal gumene manžete u ponašanju sa dodirom masti

OSIGURAČI (6):

  • da bi u potpunosti podržali manžetu sa svojim karakteristikama brtvljenja, osigurači – uskočnici su specijalno podešeni za ovu upotrebu

Mast za podmazivanje:

  • upotrebljavaju se postojane masti visoke kvalitete za idealno podmazivanje kugle zgloba (8) i plastičnog sjedišta (7)


NAPOMENA:

U slučaju upotrebe neprikladnog alata za ugradnju, dodiru gumene manžete sa agresivnim tekućinama kao primjerice kočione tekućine, kontakt spone stabilizatora sa drugim dijelovima ovjesa koji može nastati prilikom sudara ili nasjedanja donjeg dijela vozila na tvrdu podlogu, također može doći do oštećenja gumenih manžeta krajeva spona stabilizatora i prijevremenog kvara.

Prilikom montaže spone stabilizatora uvijek treba pratiti uputu o ugradnji od proizvođača vozila.

Obratite se s povjerenjem u najbližu poslovnicu CIAK Auta.